چرخه زندگی بابزیا میکروتی


چرخه زندگی بابزیا میکروتی
بابزیا یک انگل تک یاختهی خون است؛ که باعث یک بیماری همولیتیک به نام بابزیوزیز میشود .
بابزیا میتواند از طریق بزاق کنه، در هنگام گزش، منتشر شود. همچنین در موارد نادری، از طریق انتقال خون نیز میتواند منتقل شود .این کنههای سخت، زمانی که از تخمها خارج میشوند، فاقد پاتوژن هستند و در این مرحله از چرخه زندگی، به نام لارو خوانده میشوند. این لاروهای تازه از تخم خارج شده، بر روی زمین یا در بستر برگها، برای میزبانها منتظر میمانند .
انگلها در خون موشهای پا سفید (white_feeted mice ) که در بستر برگهای آلوده به لاروِ کنه زندگی میکنند، وجود دارند .لاروها زمانی که از خون موشهای پا سفید تغذیه میکند، به بابزیا آلوده میشوند و بعد از تبدیل شدن از مرحله لاروی به مرحلهی نیمف، نیمف های تازه آلوده شده، آماده هستند که بابزیا را به میزبانهای انسانی انتقال دهند. همانطورکه میبینید، کنهها، مراحل مختلفی را طی میکنند. آنها از مرحله لاروی متصل به موشها شروع میکنند و بعد به لارو گورج gorge larvae تبدیل میشوند. در آخر به نیمفها تبدیل میشوند .
زمانی که نیمفهای پاپی سید (poppyseed) به یک میزبان میچسبند، به سمت بالا میخزند تا زمانی که یک نقطه پیدا کنند که لباس، بیشتر بالاتر رفتن را محدود کند.
سپس کنه از نیش خود استفاده میکند تا یک سوراخ در پوست ایجاد کند و سریعاً نیش خاردار خود را وارد آن سوراخ کند. در مدتی زمان کوتاه، کنه یک سیکل ترشح بزاق و مکش را شروع میکند. بزاق کنهها حاوی صدها مولکول اکتیو فارماکولوژیکالی است که توانایی میزبان در دفع مهاجم را، سرکوب میکنند . نیش کنه به مویرگهای کوچک وارد شده و یک استخر خون درست میکند که به دلیل ماده آنتیکواگولانت یا ضد انعقاد بزاق کنهها، خون در آنجا منعقد نمیشود. کنه طی چند روز بدون متوجه شدن میزبان، از او تغذیه میکند که این بخاطر اندازهی کوچکش و مواد ضد دردی است که ترشح میکند. کنه با هضم خون شروع به افزایش سایز میکند. در روز دوم اتصال، اسپوروزوایتها در بزاق کنه بالغ شده و به میزبان منتقل میشوند. انگلها در میزبان پستاندار، بالغ میشوند. این اتفاق با ورود به گلبولهای قرمز میزبان که برای حمل اکسیژن در بدن مهم هستند، صورت میگیرد. زمانی که انگلها بالغ شوند، آزاد کردن توکسینهای خونی و سایر تب زاهای شیمیایی، گلبولهای قرمز را میکشند. در کیسهای حاد، ۳ تا ۶ درصد از گلبولهای قرمز به انگل آلوده میشوند. انسانهای آلوده شده با بابزیا، ممکن است تب و لرز را تجربه کنند؛ هر چه تعداد بیشتری از گلبولهای قرمز نابود شود، کم خونی و خستگی بیشتر اتفاق میافتد و حتی امکان مرگ به دلیل سرکوب سیستم تنفس هم وجود دارد.
مترجم: غزاله نصیب
دوبله: محمد مهدی برفر
تدوین: محمد مهدی زمان صادقی
با تشکر از: سارا غلامی و مجتبی صانعی
گروه دامپزشکی ایران
دیدگاهتان را بنویسید